Fryshuset är på plats i Almedalen sen ett antal år tillbaka. Vi har en lokal på högskolan och har varje år en mängd programpunkter om aktuella ämnen. I år kommer vi bland annat arrangera seminarier om barnens rätt, skola, demokrati, religion, extremism och likabehandlingsarbete.
De senaste två åren har jag varit en del av detta och förvånats över hur få seminarier, debatter och workshops som handlar om jämställdhet eller annat likabehandlingsarbete.
Förra året var det som mest ett par, tre seminarier om dagen i ett program med 1400 punkter under en vecka.
Nu är det snart dags igen, i alla fall känns det så för oss som nu sitter med planering av våra seminarier. Tidigare år har jag haft tema unga och arbetsmarknad men i år blir det lite annorlunda eftersom fokus kommer vara likabehandlingsarbete kopplat till värderingar i organisationer. Tanken har vuxit fram under årets arbete med jämställdhetsintegrering i Unga in, Fryshuset som en värdegrundsdriven arbetsplats och i samtal kring värderingar med Carita Juselius på COPA.
Tesen som samtalet kommer att utgå från på plats är att ett långsiktigt likabehandlingsarbete kräver ett gott värdegrundsarbete.
Både för att alla medarbetare måste driva frågan själv, en organisation är aldrig mer än sina medarbetare och för att ledningens engagemang är helt avgörande i sånt här arbete. Det återkommer i alla rapporter, seminarier, i forskning och i diskussioner. Ledningen måste vara med och agera enligt organisationens etik.
Nu vill jag be er om hjälp att tänka kring det här temat.
Med tanke på de få programpunkter som finns på Almedalsveckan med likabehandlingstema – vad vill man som intresserad av de här frågorna veta mer om? Vilka frågor är intressanta att diskutera?
Hör gärna av er till mig på ellen.landberg@fryshuset.se eller kommentera direkt här på sidan.
För övrigt...
...fick jag igår veta att Arvikafestivalen har som mål att boka jämställt, ett 50/50 program. Heja heja säger vi om det!
Olov Hallberg som är bokningschef på festivalen svarar helt enkelt på frågor kring detta på deras hemsida:
- Men varför inte bara tänka på att boka bra band, varför blanda in kön?
- För att det inte är okej att det är så skevt. Och igen, vi kommer behålla kvalitén, men samtidigt förändra könsfördelningen. Och om man nu kan göra det, varför skulle vi inte tänka på kön?
Trycker på gilla för Olov och de andra på festivalen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar