30.1.12

Klass på agendan - tur!



På tur i överklassland
Alltså vad intressant och smart! En guidad busstur till överklassens Solsida under namnet "odla ditt klasshat" för att visa hur segregerat Sverige är idag. Som intresserad av intersektionalitet så är klass ett centralt begrepp och högst verkligt idag. Trots det talas det väldigt sällan om hur det ser ut i vårt land.

Shabane Barot från "Allt för alla" som ligger bakom bussturen berättar om hur de tänker kring klass och att de vill "[...] visa på vilken koncentration av tillgångar och makt som finns där". Medan förbundsordförande i Kristdemokraternas ungdomsförbund, Aron Modig, tycker idén är fånig och menar att det leder till ökad splittring i samhället. "Jag ser inte att det är ett problem att det finns inkomstspridning i samhället", säger han.
Detta är en tråd att följa!

Och Aftonbladets artikel av Peder Kadhammar som var med på turen i Nacka.

"Överklassafari är ett tecken i tiden", skriver DN. Fredrik Liljeros, professor på sociologiska institutionen i Stockholm menar att klass som begrepp är på väg in igen och professorn som i många år studerat segregerade och stigmatiserade områden kommenterar den guidade turen på ett klokt sätt: 
"– Min slutsats är att för att kunna förstå segregationen så måste man titta på den andra sidan, de som har resurser att välja, det vill säga de som bor i rikare områden. Hur bostads- och planeringspolitik påverkar segregationen måste man också titta på vad staten gör och inte gör."

Och tydligen så var det faktiskt så att lokalinvånarna mötte bussen med glåpord och äggkastning. Anna Svensson från förbundet Allt åt alla möter kritiken med att relatera till det klasshat som också finns från de mer välbeställda till de som har mindre:

"– Vi har försökt visa vad det är vi menar med exempelvis ”odla ditt klasshat”. Det är tillspetsat, men det finns en poäng i att uppmärksamma klyftorna, att odla ilskan mot orättvisorna. Det finns också ett hat eller förakt uppifrån, från överklassen, som ofta försvinner. Det uttrycks i saker som ”skaffa jobb era lata jävlar” eller sexistiska och rasistiska kommentarer."

Könsdiskrimerande reklam

En lag mot könsdiskriminerande reklam. Skulle det strida mot yttrandefriheten? Och kan det vara ett mått på självsäkerhet att ta av sig trosorna? Maria Jacobson reflekterar utifrån ett par färska ställningstaganden från reklamombudsmannen som inte är någon myndighet. Se länk nedan.
Själv gjorde jag en anmälan av Ryan airs reklam för någon månad sen. Upp till tre månader kan processen ta innan RO kommer att ta itu med anmälan. Om de inte fäller den reklamen blir det ytterligare bevis på att RO inte funkar som det borde. Eller kanske kan de koppla "Glödhet personal" och utmanande bilder till flygturer?



Mer lästips, här i bokform
Under en tid när jag följde Bodil Malmstens bloggande från Frankrike började jag läsa Ryszard Kapuscinski - galet bra! Plötsligt var jag faktiskt i Sovjet under det kalla kriget, i gruvan, i leran, i den svinkalla vintern. Läs helst "Imperiet" och "Ebenholts".
http://www.dn.se/dnbok/dnbok-hem/ryszard-kapuscinski-en-manniska-gar-inte-bort-ensam



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar