2.11.11

Våldet mot kvinnor och The Black Power mixtape

Diskussionen om mäns våld mot kvinnor och maktstrukturen som patriarkatet utgör fortsätter i Helsingborgs Dagblad. Här är författaren jens Liljestrands svar på Kristian Lundbergs text:
"[...] För såhär är det ju: även om en minoritet står för det konkreta våldet och förtrycket, åtnjuter vi alla de privilegier som det manliga våldet garanterar oss (ungefär som den vita befolkningen i Sydafrika under apartheid).
Vi kan, när vi vill, använda vår identitet som män för att sprida rädsla och otrygghet omkring oss och sedan utnyttja den rädslan för att få våra behov tillfredsställda – makt, pengar, sex, ömhet. Man höjer rösten. Man ställer sig för nära. Man spänner ögonen i henne."

Läs hela artikeln här http://hd.se/kultur/2011/11/01/manlighetens-kris-och-mannens/

För övrigt...
...
tänker jag på bussen i New York där kvinnorna endast får sitta längst bak (dagens DN, hittar den ej på nätet), kopplingen till medborgarrättsrörelsens start med Rosa Parks och bussbojkotten är tydlig och skrämmande. Tipsar alla att se DOX dokumentären "The blackpower mixtape 1967-1975" som utgår från svenska filmares perspektiv på Black power rörelsen i USA. Den ligger kvar på nätet till 24 november. Allt hänger ihop. Som vanligt.
Se dokumentären här http://svtplay.se/v/2577951/dox/the_black_power_mixtape_1967-1975Inga kommentarer:

Skicka en kommentar