12.10.11

Feminist Ryan Gosling!Ah - detta gillar jag - bloggen Feminist Ryan Gosling.

Jag skrattar högt åt kombinationen av bilderna och texterna imponerad av folks kreativitet, ni vet på det där sättet att man själv önskar man kommit på det. Så enkelt och så genialt!
Jag vill skriva ut flera stycken av dem och tapetsera hemma. Ytterligare bidrag till livets väsentligheter. Hmm...ska nog skaffa mig en vägg med mina kloka och roliga tavlor, utskrifter och bilder. Så får det bli. Samlat.
Ryan Gosling är en brittisk skådespelare som tydligen gjort en del bra feministiska uttalanden. Enligt källor på nätet så känner han till bloggen. Hoppas han är hedrad.Igår var jag på Fotografiska här i Stockholm och såg två fina utställningar; Nick Brandts fantastiska djurbilder "On This Earth, A Shadow Fall", Helene Levitts foton från New York från 30-talet och framåt "Urban Lyrics" och en video av Joanna Rytel, "The Seal" som tar upp det tabubelagda ämnet om "kvinnor som tror det kan skada sitt barn i magen". Jag säger JA! till det som utmanar normer och tabun, särskilt som rör könsroller och familjebildning.

Framförallt blev jag tagen av flera djurbilder av Nick Brandt på grund av att de bryter mot normen hur man brukar fotografera djur. Jag blir ofta provocerad av djurprogram på film och TV eftersom de förmänskligar djur i en sådan extrem utsträckning, inte minst ur ett könsrollsperspektiv. Läser in både det ena och det andra i deras beteende och kopplar det till oss människor och vice versa, ofta med slutsatser som cementerar begränsande normer om män och kvinnor.
Så att få se en sådan här utställning som inte alls går på den linjen utan istället är könsneutrala var fantastiskt  intressant.

1 kommentar:

  1. Ryan Gosling?? Han är väl kanadensare! :) Hade ingen aning om att han uttalat sig om feminism! (Ursäktar för sen kommentar, hittade din blogg av slump!)

    SvaraRadera