4.1.12

Om ungarna som kämpat hårt men inte klarat gymnasiet - vad händer med de 13 000 varje år?



I serien "Världens bästa skitskola" undersöker UR och Natanael Derwinger dagens skola i Sverige. I fjärde och sista programmet tar de upp "dropouts", d v s de ungdomar som hoppar av gymnasieskolan.
Linda berättar om hur mobbningen till slut ledde till att hon utvecklade social fobi och hoppade av skolan, Jacob om hur han betraktades som lat i skolan när han egentligen hade svårt att koncentrera sig och Victoria beskriver hur svårt det är att skapa struktur när man är sysslolös.


Varje år går var fjärde elev ut gymnasieskolan utan slutbetyg - en situation som snabbt blir ohållbar även ur ett ekonomiskt perspektiv, berättar nationalekonomen Ingvar Nilsson i programmet. Han visar en socioekonomisk beräkning som landar på 15 miljarder kronor för en årskull ungdomar på lång sikt.


Josefin Fahlgren, som jobbar i projektet "Unga in" här på Fryshuset understrycker ungdomarnas berättelser när hon med egna ord talar om de unga som hon möter i sitt arbete:
- Många ungdomar vi träffar i projektet uttrycker att de har gjort allt vad de kan under många får för att få till sin situation. Många har kämpat jättehårt i skolan.

Förutom ungdomar och Unga in medverkar bland annat Skolinspektionen och Folkhälsoinstitutet.
Se hela programmet här http://www.ur.se/varldensbastaskitskola/

Ett intressant eftersnack finns också på URplay, där bland annat Suzanne Osten medverkar. Se det här: http://urplay.se/166219

För övrigt...
se också den utökade TV-versionen av Ella Lemhagens "Kronjuvelerna" i svtplay.
Se den för estetiken, för de oväntade karaktärerna, för hur enkelt och fantastiskt det är att bryta upp stereotypa könsroller och för spänningen. Galet bra.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar