22.7.11

Mansrollsdiskussion i total avsaknad av maktperspektiv

Under försommaren har både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet haft serier om den nya mansrollen. Artiklar som borde vara intressanta och aktuella har mest känts som...ja vad? Som gamla och ointressanta, icke aktuella och förenklade. Många har kommenterat dem och Josefin Carnolf skriver på Newsmill en artikel som sätter fingret på vad det är som så helt saknats i serierna; maktanalysen.

"Konflikten handlar om något mycket mer reellt och relevant, och nu kommer vi tillbaks dit där vi började, det vill säga till den felaktiga föreställningen om att kvinnor som grupp skulle åtnjuta lika stora rättigheter och möjligheter som män i Sverige 2011. Grundantagandet lider av en total avsaknad av ett maktperspektiv." skriver Josefin Carnolf.

9.7.11

Jag önskar er en fin sommar!

Nu är det semester och den här bloggen kommer till viss del vara vilande fram till mitten på augusti.
Idag åker jag mot Herräng dance camp, det mest fantastiska stället på jorden. Har ni möjlighet - kom dit och hälsa på. 
Kärlek!




6.7.11

Nordisk jämställdhetskonferens 2013



Sveriges kvinnolobby hade av tradition sitt mingel i Länsstyrelsens vackra trådgård under måndagen. Vi var där och lyssnade på landshövdingen själv som pratade om att det var roligt att trädgården blivit något av en feministisk mötesplats, även om det är många andra event där under veckan. Länsstyrelsen har ju ett uppdrag att arbeta för ett jämställt Sverige och förverkliga jämställdhetspolitiken och hon berättade stolt att Gotland bland annat är bäst på kvinnligt företagande.
Efter henne följde en rad av starka kvinnor som jobbat länge med frågor som rör jämställdhet. Gertrud Åström, som är ordförande i Sveriges kvinnolobby (Skl) som var huvudtalare ställde frågan om vad vi har åstadkommit egentligen sedan Being 1995?
-          Nu är det dags att spänna musklerna och hetsa upp sig! För hur ser världen ut egentligen? Ska man hetsa upp sig så är det bäst att systematisera det så därför har vi dragit igång ett systematiskt arbete för att systematiskt titta på vilka som är de viktigaste punkterna i Being 1995. Ska vi hålla oss till de tolv punkterna eller har världen förändrats så mycket att vi bör bryta det och se vidare?
Det är applåder och skratt när hon pratar om att det är dags att hetsa upp sig på ett kontrollerat sätt. Här är nån som vet vad hon pratar om och har pondus nog att se vidare från FNs överenskommelse.
-          Jämställdhetsfrågor är viktiga frågor för världens utveckling och det är vi som måste driva det här och nu!
Och så berättar hon att de siktar mot att ordna en nordisk konferens för att diskutera frågorna – 30 000 deltagare ska det vara. Ännu vet de inte var och exakt när, men en världskonferens ska det bli. Så nu finns det en arbetsgrupp på Skl som jobbar med det här och skicka in era bästa förslag dit.
Det var ett mycket inspirerande mingel och tal och vi gick stärkta av engaemang vidare till nästa seminarie.

4.7.11

Gudrun Schyman hälsar

"Det finns inte en fråga som är viktigast inom jämställdhet", säger Gudrun Schyman på mingel hos Fi!.
Hon fortsätter med att prata om att jämställdhet är en maktfråga i hela samhället och att det är ett kunskapsområde som är föraktat idag.
Hon pratar sen om en enskild fråga som kan göra skillnad - föräldraförsäkringen. Rubbar man den och gör den individuell så kan det ge stora följdeffekter.
Hon menar att det är viktigt att det inte ses som ett riskprojekt för kvinnor.

Tack Gudrun!






2.7.11

Mot Almedalen!

Nu så, följdfrågorna börjar äntligen sätta sig inför seminariet på tisdag. Jobbar stenhårt på att se fram emot mitt första uppdrag att moderera, och inte låta nervositeten ta över. Min vän C som är konstnär och gör mycket performances sa att hon alltid är lika nervös varje gång och alla andra talar om för mig att om man inte är nervös så blir det inte bra.
Nå, jag vet inte det jag.

Men vad jag vet är att frågan om hur man säkerställer ett jämlikt bemötande är viktig för alla som arbetar med människor. Därför ställs frågan på seminariet brett och inte endast specifikt kring ungdomsverksamheter. I panelen sitter bland annat Carita Juselius, VD för COPA, som är expert på värderingar och viken av att arbeta med dessa. Vanja Bardh Olsson, Directa och Erika Kjellstrand, Diversa är också med i panelen och deras projekt är som systerprojekt, där kunskapen kring bland annat bemötande går rakt in i det andra och ligger sedan till grund för utbildning för chefer i de verksamheter som berörs.
Tema Likabehandling är också med, experter på likabehandlingsarbete i arbetslivet.
Och nu är det snart dags. Imorgon åker vi mot Visby! I Gustavsvik där vi bor kommer jag vara en del av Fryshusets bloggstuga som vi ska rigga - bloggande och twittrande om många olika områden är en viktig satsning detta år för Fryshuset.
Så följ oss via våra olika kanaler, twittrar gör bland annat jag, Helena Meyer, Banar Reza och Fryshuset. Bloggarna är den här och Fryshusbloggen.
Hoppas vi ses i vimlet.

Kärlek så länge ♥