26.9.11

SR på besök i Fryshuset


Sverige Radio har varit på Fryshuset och pratat med bland andra vår jobbcoach Lotta Backman och projektledaren i ”Unga in”, Elna Olsson, om deras erfarenheter av att möta unga arbetslösa.

”Hur ser arbetslösheten bland unga ut i dagens Sverige? För att finna svar på den frågan tog sig Konflikts Mikael Olsson till Fryshuset i Södra Hammarbyhamnen i Stockholm, där en mängd olika verksamheter pågår för att både sätta unga i arbete och hjälpa dem med både vardagsliv och ur allvarliga problem som kriminalitet och extremism av olika slag.”

På Fryshuset händer det mycket just nu vad gäller arbetsmarknadsfrågorna.
Vi som jobbar på Unga in, Arbetsförmedlingens projekt som drivs med Fryshuset som samverkanspart har nu ett digert jobb framför oss att sammanställa alla metoder till slutrapporten och ett användbart metodmaterial.
Vi väntar tålmodigt på besked från Europeiska Socialfonden (ESF) om pengar till ett nationellt projekt som skulle betyda en permanent verksamhet i Stockholm och spridning till fem övriga städer runt om i Sverige.
Vi har ju som mål att metoderna vi tagit fram ska implementeras i Arbetsförmedlingens ordinarie verksamhet nationellt. Det kommer bli så spännande att följa arbetet runt om i Sverige eftersom verksamheterna kommer att skilja sig från varandra genom vilka samverkansparter som kommer vara involverade. Naturligtvis måste det arbetet ske utifrån städernas olika förutsättningar.

Jobbcoacherna på Fryshuset har träffat många unga som står utan arbete sedan starten för snart två år sedan, men nu löper avtalet Arbetsförmedlingen ut för alla kompletterande aktörer. En ny upphandling är på gång men inte offentlig än så vi vet inte hur nästa jobbcoachperiod kommer att se ut. Men att vi ska ha jobbcoaching på Fryshuset är självklart.
Det är så många unga som står utanför arbetsmarknaden och vi har en viktig roll att spela, inte minst för att vi har ett holistiskt förhållningssätt till de vi möter.
Både inom ramen för Unga in och till jobbcoacherna möter vi unga som har det verkligt tufft. Många har få eller inga kontakter att använda sig av när de söker jobb och många lider också av psykisk ohälsa. Vilket inte är så konstigt, tänk dig själv att du inte har några kontakter och är arbetslös. Det går ganska fort att tappa gnistan och motivationen när man inte ser några vägar framåt.
Så vad vi gör i våra verksamheter är att vi försöker stärka deras Känsla av Sammanhang (KASAM) så att det blir en långsiktig lösning för våra deltagare.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström har också varit på besök och vi diskuterade bland annat idéer kring hur arbetsmarknadsverksamhet i förorterna skulle kunna se ut. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar